ikaste fotbollsklubben i Sverige

Tillvaron för fotbollsklubbar kan ofta vara ganska skakig. I många fall rejält instabil. Att få till de nödvändiga intäkterna för att täcka alla utgifter kan vara en utmaning. Detta gäller naturligtvis framförallt amatörklubbar, men även etablerade klubbar i allsvenskan har haft historiska svårigheter att överleva. Till dessa hör dock inte Malmö FF, som idag kan skryta om att vara Sveriges rikaste fotbollsklubb. Mycket av detta beror på att de spelat i Champions League mer än någon annan svensk klubb. Sådant ger rejäla intäkter. Tidigare under året rapporterades ett plusresultat på inte mindre än 235 miljoner kronor!

Hängivna supportrar ger klirr i kassan

Trots egna tillgångar på nästan en halv miljard kronor, finns det uppenbarligen fans som vill ge sin favoritklubb Malmö FF en hjälpande hand. En man som nyligen gick bort, visade sig ha testamenterat sin kvarlåtenskap till fotbollsklubben. Denna innefattade bland annat en hyresfastighet i centrala Malmö. Att Malmö FF får ärva dyr fastighet kan säkerligen skava hos andra klubbar. När Malmöklubben redan är så ofantligt rik, kan det måhända kännas lite orättvist att ännu mer pengar landar i knät på dem. Men så var uppenbarligen den avlidne mannens vilja, och så ska därför ske. Representanter för klubben var naturligtvis tagna av mannens hängivenhet.

Ett stort kapital ger stora möjligheter

Tack vare de ovanligt stora inkomster som främst kan härledas till Malmö FF:s Champions League-spel, ges klubben möjligheter som är ganska unika inom svensk fotboll. Bland annat att kunna köpa loss sin hemmaarena. Genom att förvärva Swedbank Stadion, uppger klubbens vd Niclas Carlnén, kan de kraftigt minska sina ränteutgifter, vilket naturligtvis gör klubben ännu rikare. Spelarna i Malmö FF lever alltså ljusår från den verklighet som gäller för många andra, ekonomiskt mindre framgångsrika klubbar i landet. Men eftersom det mesta av pengarna kan härledas till klubbens framgångar i Champions League, måste man säga att de är dem väl förunnade. Inkomsterna är ju verkligen införtjänade på det sätt en fotbollsklubb bör försörja sig. Genom att spela riktigt bra fotboll!

Leave a Reply

mts_magxp