Allsvenskan och Superettan

Allsvenskan och Superettan är de två högsta divisionerna i det svenska seriesystemet för fotboll. Superettan följs av Division 1, som i sin tur följs av Division 2 och så vidare, hela vägen till Division 8. Det svenska seriesystemet är uppbyggt på principen att lagen kan flyttas upp eller ner i divisionerna beroende på deras sportsliga prestation, något som skiljer det från exempelvis amerikanska proffsligor som NHL och NBA, där lag inte kan flyttas ned i lägre divisioner eller ligor. I det svenska systemet kan ett lag som vinner sin division klättra till en högre, och ett lag som presterar dåligt en säsong och ligger på botten av sin division riskerar att sjunka till en lägre.

Den högsta divisionen som alla strävar efter är Allsvenskan, som också fungerar som de svenska mästerskapen i fotboll. Det lag som vinner Allsvenskan blir således svenska mästare för den säsongen, och får dessutom kvala in till UEFA Champions League. Allsvenskan har funnits sedan 1924, då den första säsongen i serien spelades, men den fick inte SM-status förrän säsongen 1930/1931. Den allra första säsongen i Allsvenskan vann GAIS, som sedan dess har blivit svenska mästare fyra gånger.800px-Lennart_Johanssons_Pokal

För närvarande spelar dock GAIS i Superettan, som alltså är den näst högsta divisionen inom svensk fotboll för herrar. Tidigare hette Superettan Division 2, och senare Division 1, men sedan år 2000 har divisionen sitt nuvarande namn. Sammanlagt spelar 16 lag i Superettan, som under en säsong mellan april och oktober spelar mot varandra två gånger – en hemmamatch och en bortamatch.  De två lag som ligger överst i listan när säsongens 30 matcher har spelats flyttas upp till Allsvenskan, medan de två lag som ligger längst ner flyttas ned till Division 1.

Som fotbollssupporter kan det lätt bli så att man inte ser solljuset särskilt mycket under Allsvenskans och Superettans säsonger, eftersom man vill följa alla matcher. Om man känner av att man tillbringar lite för mycket tid framför tv:n kan ett sätt att få sig lite dagsljus till livs vara att sätta in ett nytt fönster i vardagsrummet. På Byggmax.se finns ett stort utbud av fönster för alla smaker, så att även den mest hängivna fotbollssupportern kan få in friskluft och sola sig.

Leave a Reply

mts_magxp