Undvik fotbollsskador

Du vet säkert att det är ganska vanligt att fotbollsspelare skadar sig både under träning och matcher. Det sägs att det är 1 000 gånger lättare att du skadar dig inom fotbollen jämfört med att råka ut för en arbetsskada. Till en viss del kan du förhindra att bli skadad, men det gäller att du ligger i. Du behöver nämligen ha en bra fysik och vara vältränad för att kunna förebygga skador.

Dessutom bör du också lyssna på vad din kropp säger till dig och vila när du verkligen behöver det. Har du ont i exempelvis lederna, ungefär som artros, ska du söka hjälp. Många fotbollsspelare biter ihop och går länge med sin skada, för att sedan söka hjälp. Då är det allt som oftast för sent att göra något åt skadan och fotbollskarriären är till enda.

Tips av coachen

 

Du vet säkert att sträckningar, stukningar och muskelbristningar är några av de vanligaste skadorna som drabbar fotbollsspelare. Är du en spelare som sparkar boll ofta går det till slut inte undvika att bli skadad. Du kan minimera risken så mycket som möjligt genom att förebygga på rätt sätt.

Stretcha och värm upp

Har du inte stretchat och värmt upp innan du börjar spela, ökar du inte bara risken för att bli skadad. Utan också att kroppen känner sig öm och du känner smärta. Du bör stretcha både för och efter träning. Då ska du fokusera på höfter, knäsenor och hälsenor.

Rätt benskydd

Du bör använda benskydd som är utformade just för fotboll. Skydden ska vara av hög kvalitet eftersom du får en del smällar på smalbenen.

Belastningsskador

Belastningsskador uppkommer vanligtvis i samband att du inte har värmt upp dig tillräckligt innan träningarna och matcherna. Du kan då få stressfrakturer och seninflammationer som gör mycket ont. Därför är det viktigt att du ser till att vila i alla fall minst en till två dagar per vecka, vilket gör att kroppen har möjligheten att återhämta sig i lugn och ro.

Underlaget

Underlaget har en stor betydelse också för risken att bli skadad och i studie visade det sig att 25 % av skadorna berodde på dåligt underlag. Därför skadar det aldrig att ta sig en extra titt på planen ser ut innan du ska spela på en plan du inte känner till.

Tränaren har betydelse

I samband att du får en ny tränare kan det även innebära högre skaderisk. Det beror på att varje tränare har sina egna metoder för träning och spelsystem. Dessutom vill du som spelare säkert bevisa vad du duger till, vilket gör att du anstränger dig mer än vanligt. Detta ökar också dina chanser på att du kan skada dig. Det har också visat sig i studier att byte av medicinskt tema och fystränare ökar riskerna för att spelare skadar sig.

Leave a Reply

mts_magxp