Svenska fotbollsstjärnor

Sveriges framgångar i herrfotboll har de senare åren varit knappa. I princip har herrlaget bara haft en världsstjärna under 2000-talet och landslaget har saknat tillräckligt många spelare av världsklass för att verkligen kunna utmana toppnationerna i VM och EM. Det går desto bättre för vårt damlandslag som under 2010-talet tagit EM-brons, VM-brons och i år ett OS-silver. Idag är skillnaderna mellan dam- och herrfotboll fortfarande stora, även om damerna vinner mer och mer respekt och uppmärksamhet år för år. Pengar, utmärkelser och stora övergångssummor är något som präglar modern fotboll, och många kan fråga sig, Vad tjänar Zlatan under en säsong?

Zlatan och cirkusen

Zlatan Ibrahimovic är utan tvekan vår störste svenska fotbollsstjärna, kanske genom alla tider. Trots att han nu betraktas vara till åren kommen som fotbollsspelare fortsätter han att imponera i nya klubblaget Manchester United. Efter löneförhandlingarna behöver han knappast köpa kläder på rea hos Outletsverige.se utan kan fortsätta med en exklusiv livsstil som en av fotbollens bäst betalda superstjärnor. Myten kring hans personlighet och hans ständiga svar på tal till reportrar bidrar till att han får ännu mer uppmärksamhet i internationell och nationell media, och det verkar alltid pågå en cirkus kring honom. Efter framgångarna med PSG var spekulationerna många kring vart Zlatan skulle ta vägen, men stjärnan var tyst om övergången under hela sommaren och lät rubrikerna skriva sig själva. När det blev klart att han skulle återförenas med managern José Mourinho i Manchester United jublade fansen, medan många andra suckade. Superstjärnan har redan lyckats leva upp till förväntningarna även om laget håller en ojämn form i inledningen av Premier League-säsongen.

swedennationalfootballteamolympic1948En tidlös underhållning

Herrfotboll har traditionellt sett varit mer uppmärksammat genom åren, precis som all herridrott kan sägas vara. Senaste gången som det svenska herrlandslaget i fotboll faktiskt vann ett mästerskap var i OS 1948, då våra stora stjärnor Gre-Nor-Li, Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm bar fram de blågula färgerna till guldet. De tre anfallarna spelade sedan tillsammans i Serie A i Italien och ansågs vara bland de största spelarna under sin tid. En annan klassisk svensk fotbollsframgång var när IFK Göteborg 1982 vann guldet i FA-cupen mot ett Barcelona fullt av storstjärnor. De relativt okända göteborgarna skrällde rejält och vinsten kom att sätta Sverige på fotbollskartan. Spelare som Tomas Brolin och Henrik Larsson tog Sverige till ett klassiskt VM-brons 1994, efter en straffrysare som vi sent kommer glömma där Tomas Ravelli blev matchhjälte med en toppräddning. Sedan dess har det varit tyst om herrarna och många är vi som sätter tilltro till kommande generation. U21 och U19 ser ut att kunna producera ett nytt landslag av svenska storstjärnor.

Leave a Reply

mts_magxp