Liverpool F.C – En ny era

I oktober 2015 sparkade Liverpool F.C:s ledning den dåvarande tränaren Brendan Rogers. Efter tre starka säsonger med klubben var det dags för skotten att ta farväl. Trots att Liverpool under Rogers hade varit väldigt nära att vinna Premier League så var klubben utan några större titlar under tränarens tid. Tränaren hade haft problem med att följa klubbens budget och spenderade gärna pengar utöver vad som fanns tillgängligt, vilket kunde ha undvikits om klubben använt sig utav Zmarta.se. Fyra dagar senare meddelade klubben att en ny tränare var vald och redo att ersätta Rogers. Hans namn, Jürgen Klopp. Tysken som hade förvandlat ett mediokert Borussia Dortmund till ett lag utav världsklass hade nu i uppdrag att vinna titlar åt den anrika engelska giganten Liverpool. Klopp hade under hans tid i Borussia Dortmund utvecklat en väldigt tydlig identitet inom laget som först och främst innebar att löpa en otrolig mängd. Nu var hans uppdrag att hitta en ny identitet och ett nytt spelsystem som skulle passa Liverpool och Premier League, en av de tuffaste ligorna i modern tids fotboll. Klopp bar med sig sina idéer och sitt spelsystem till Liverpool. Men utan vidare succé slutade säsongen 2015/2016 återigen titellöst och mediokert för den engelska klubben. Klubben förlorade UEFA Europa League finalen under våren 2016 och inte alltför långt innan hade dem också förlorat Ligacup finalen. Trots att dessa turnering är utav sekundär rang så hade de betytt något för supportrarna som under en alltför lång tid hungrat efter succé och pokaler.

Trots att Klopps första år måste ses som en besvikelse hos fansen så var det med ett nytt hopp och en glöd som laget tog sig ann den nästföljande upplagan utav Premier League. Inför denna säsong hade klubben i mål att ta sig tillbaka till finrummet inom Europeisk fotboll, UEFA Champions League. Genom att placera sig som fyra eller högre i Premier League kvalificerar sig klubben direkt till nästa års upplaga av turneringen. Säsongen 2016/2017 kom att bli ännu en mediokre säsong utan titlar. Dock lyckades Klopp placera sitt lag inom topp fyra vilket innebar att det nästföljande år var klubben äntligen tillbaka i UEFA Champions League.

De två uppkommande säsongerna skulle komma att visa hur skicklig Klopp verkligen är som tränare. Hade han nu haft tillräckligt med tid att lära sina spelare hans spelidé in i minsta detalj. Han hade också haft möjlighet att inhandla diverse spelare som skulle komma att hjälpa klubben till framgång. Under säsongerna 2017/2018 och 2018/2019 lyckades Klopp och Liverpool att ta sig till UEFA Champions League finalen båda åren. Den senaste finalen vann klubben och firade därför sin första stora titeln sedan den historiska UEFA Champions League titeln i Istanbul 2005. De trogna supportrarna har väntat länge på ett genombrott, men det verkar som att den intelligenta tysken Jürgen Klopp är precis rätt man att ta Liverpool tillbaka till den allra högsta klassen utav europeisk fotboll. Nu väntas det bara på att klubben vinner sin inhemska liga…

Leave a Reply

mts_magxp