Fakta om fotbollsklubbar

De flesta har nog hört talas om fenomenet fotbollsklubbar, och vad exakt de sysslar med. Den här artikeln fördjupar förhoppningsvis dina kunskaper om ämnet.

Vad är en fotbollsklubb?

En fotbollsklubb består av ledare och spelare som bedriver aktiviteter som rör sporten fotboll och dess tätt förknippade företeelser. Fotbollsklubbar driver ofta – men inte alltid – tävlingsverksamhet, det vill säga att spela matcher mot andra lag i samma seriesystem. I Sverige är den högsta serien Allsvenskan, följd av Superettan. Därefter kommer division 1, 2, 3 och så vidare. Genom att avancera kan ett division 2-lag nå Superettan, och vice versa kan ett Superettan-lag degraderas till division 2.

Fotbollsklubbar kan vara olika stora beroende på hur stora upptagningsområden de har (det vill säga intagning av fotbollsintresserade pojkar och flickor) samt hur bra deras ekonomi är. En fotbollsklubb består i majoriteten av fall av flera lag, och ibland även reservlag till elitlagen.

Vem styr i en fotbollsklubb?

Fotbollsklubbar är föreningar och ska ha fastställda stadgar som beskriver hur verksamheten ska skötas och fördelningen av arbete. Ordförande, sekreterare, kassörer och ledamöter har alla varsin röst i olika frågor, dock kan ibland ordföranden lägga in sitt veto om det exempelvis blir oavgjort i rösträkningen. Styrelsen kan bestå av föräldrar till ett barnlag eller av avlönade ämbetsmän inom stora elitklubbar.

Utan fans, ingen fotboll och utan fotboll inga fans. För att en klubb ska kunna gå runt ekonomiskt måste intäkterna från hemmamatcherna vara acceptabla. Elitlagen i Superettan och Allsvenskan har ofta lukrativa tv-avtal som genererar en hel del intäkter såväl som tröjförsäljning med mera. Med företaget dintarta.se kan du som fotbollsfan stötta ditt lag genom att till din födelsedag beställa en tårta med exempelvis glasyr föreställandes din klubbs emblem. På så sätt kan du göra reklam inför dina nära & kära, och kanske även publicera det via sociala medier och få beröm från din klubb.

Är fotbollsklubbar alltid nödvändiga?

Svaret är nej, om man bara vill spela med sina kompisar för att ha kul och inte spela i något seriesystem så behöver man inte bilda en fotbollsklubb. Det måste dock råda konsensus om att det är rätt väg att gå, så ingen vädjar om att det ska bildas en fotbollsklubb ändå.

Det finns flera exempel på lag som deltar i turneringar utan att ha några fotbollsklubbar bakom sig. Många kändisar som inte är fotbollsspelare har också deltagit i välgörenhetsmatcher där ingen fotbollsklubb varit inblandad överhuvudtaget.

Hur går man med i en fotbollsklubb?

Hör av dig till den klubb du är intresserad av att spela för! Ibland kan man även direkt anmäla sitt intresse via digitala formulär. Ofta får man göra en provträning om klubben spelar i en serie.

Vill man nå Allsvenskan måste man dock gå den långa vägen och spela upp sig i seriesystemet. Allsvenska lag söker professionella fotbollsspelare som har gedigna meriter och rekommendationer från tidigare tränare och spelare. När man är en elitspelare skriver man ofta ett kontrakt och får en lön, som kan variera kraftigt beroende på hur bra man är.

Leave a Reply

mts_magxp