Damfotboll – tredje störst i Sverige

Endast ett steg efter manlig fotboll och manlig innebandy kommer den svenska damfotbollen i toppen av Sveriges mest populära sporter. Först på 1970-talet kom den organiserade damfotbollen. Innan dess var damfotbollen mest förknippad med välgörenhet och motionsträning.


Damfotbollens framskridande
Innan 1970-talet sågs
damfotboll mer som ett skämt och det var få som tog den seriöst. Trots att damfotbollen funnits i Sverige redan sen början på 1900-talet var det svårt att få en seriös inställning till damfotbollen. Året 1984 var genombrottet för svensk damfotboll då det svenska damlandslaget vann EM-guld. Efter damlandslagets EM-guld växte intresset snabbt för damfotboll i Sverige. I världens första damfotbolls cup i Kina 1991 tog Sverige hem tredjeplatsen efter USA som tog hem förstaplatsen och det Norska damlaget tog andraplatsen. Idag är damfotboll ett självklart inslag och efter damfotbollens genombrott har antalet kvinnor som spelar fotboll ökat kraftigt. Året 2008 var hela 29% av hela Sveriges fotbollsspelare kvinnor, totalt var det då ungefär 178 000 damfotbollsspelare i hela landet som aktivt spelade fotboll.

Motgångar och uppgångar

This is a portrait of a 15 year old teenage girl holding a soccer ball out on a field. She is looking seriously into the camera with a tough competitive spirit.

Under 1996 genomfördes den första damfotbollsturneringen i OS. Trots den stora framskrivningen av damfotboll världen över har det varit mer än en oseriös inställning till sporten gjort den fortfarande pågående resan till en uppförsbacke. Damernas klädsel har varit en diskussion i flera länder. Till exempel föreslog FIFA:s före detta president Sepp Blatter 2004 att damspelarna skulle ha tajtare och mindre kläder för att den kvinnliga formen skulle framhävas mera. Detta för att locka mer publik till matcherna. Sepp Blatter blev avstängd från all typ av fotboll i 8 år den 21 december 2015 på grund av en korruptionsskandal med över 17 miljoner kronor involverat tidigare under året.

Fortsatt utveckling
Idag står damfotbollen på stadigare ben och fortsätter växa världen över. I Sverige har vi flera duktiga lag med flera framtidshopp. En stor och mycket känd profil från svensk damfotboll är bland annat Pia Sundhage som bland annat är Sveriges första dokumenterade skyttedrottning både 1982 och 1983. Vi kan även se att FC Rosengård har mest poäng samlat under de år som haft SM-status sedan 1978. Den första damallsvenskan 1973 vanns av Öxabäck IF. Det finns även gott om svenska damfotbollsspelare som spelar i utlandet.

Leave a Reply

mts_magxp