Hammarby IF Fotboll

Hammarby IF Fotboll är fotbollssektionen av alliansföreningen Hammarby IF, som har sin bas på Södermalm i Stockholm. Hammarby är ett av de mer framgångsrika lagen inom svensk fotboll, då laget sedan säsongen 1953/1954 alltid har spelat i Allsvenskan eller gått upp i Allsvenskan, förutom åtta säsonger.

Hammarbys, eller ”Bajens”, historia börjar egentligen med en helt annan sport: rodd. År 1889 bildades nämligen Hammarby Roddförening på Södermalm, som sedermera ombildades till Hammarby Idrottsförening år 1896. Detta skedde efter att föreningen kontaktats av andra idrottare som var verksamma vid Danvikstull med en förfrågan om att slå ihop verksamheterna. Eftersom roddarna även sysslade med andra idrotter passade detta. Fotbollssektionen bildades år 1915, efter att Hammarby Idrottsplats byggts färdigt. Den nya idrottsplatsen kunde skryta med en gräsplan, något som var en bristvara i Stockholm på den tiden. Hammarby IF fick därför flera förfrågningar från olika fotbollsklubbar i staden som ville slå ihop sina verksamheter med Hammarby för att kunna nyttja den nya planen. Till slut var det Klara Sportklubb som gick med i Hammarby IF, och därmed kunde man bilda den nya fotbollssektionen. Lagets första match spelades mot Västerås SK den 15 augusti 1915, i den Östsvenska serien.

*** Local Caption ***

Numera har Hammarby IF Fotboll den nybyggda Tele2 Arena som sin hemmaarena, som vid matcher brukar belysas i Hammarbys vita och gröna ränder. Den vita och gröna färgen härstammar från föreningens allra äldsta rötter, då roddföreningens ursprungliga klubbmärke var en vit flagga med tre vågräta, gröna linjer. Utformningen berodde på att två konkurrerande roddföreningar hade liknande flaggor i rött respektive blått, och den gröna färgen valde man för att det var hoppets färg. Kanske är det något som föreningen har tagit med sig genom hela sin historia.

Gemensamt för alla fotbollsklubbar överallt i landet är att deras verksamhet inte skulle ha varit möjlig om det inte funnits engagerade föräldrar som ställt upp med att skjutsa barn till träningar, sälja bingolotter och tvätta fotbollskläder. Om du är en av dessa föräldrar, och känner att du skulle behöva avbelastning från några andra måsten i vardagen för att hinna med ditt barns fotbollsverksamhet, kan det vara en bra idé att anlita hjälp med hemstädning. Du hittar enkelt en pålitlig städfirma på Qleano.se.

Leave a Reply

mts_magxp