Världens publiksport

En sport som lockar stor publik kallas för publiksport. Fotboll kan vara världens största publiksport då exempelvis 715 miljoner människor tittade på VM-finalen i fotboll år 2006. Fotboll är en sport både för spelarna för dem som tittar på. Atmosfären på en fotbollsmatch lockar både unga som gamla, mer som mindre intresserade.


Våld på fotbollsmatcher
Många gånger förknippas fotbollssupporter med högljuddhet och våld. Våld förknippat med stora fotbollsmatcher är något som sporten har tampats med länge och förbunden satsar aktivt på att förbättra kulturen kring fotbollssupportrarna. Det första förekommande läktarvåldet finns dokumenterat under 1890-talet och sedan dess har utvecklingen skett kraftigt. Det har inte varit helt ovanligt att brinnande saker har kastats in på planen under pågående match eller att stora slagsmål utbrutit mellan lagens supportrar. 1980-talet kan ha varit det värsta i supportervåldets historia då bland annat 39 personer omkom under kravaller i samband med en fotbollsmatch mellan Juventus FC och Liverpool FC i Italien. Efter händelsen uppmärksammades supportervåldet extremt och det fastslogs att något radikalt behövde göras.

Politisk fotboll

Fans of different nations at the stadium together

Numera är våldet mycket mer uppmärksammat och det arbetas aktivt från flera håll för att hindra våldet. Bortsett från en stark supportkultur så har fotboll som en av världens största publiksporter en betydande politisk aspekt. FIFA och UEFA arbetar bland annat för att motverka rasism och värna om miljön under matcherna. Man vill att fotbollen ska vara politiskt oberoende, dock så kan fotboll användas som ett propagandavapen i diktaturer. I Latinamerika har fotboll och politik en stark relation där flera tidigare fotbollsspelare blivit politiker efter fotbollskarriärens slut. Det spelar stor roll vilket lag högt uppsatta politiker hejar på och det kan ha en stor inverkan på valresultat.

Kär folksport
Trots den stora påverkan fotbollen utgör så är det fortfarande en sport som handlar om lagarbete världen över. Gothia Cup är en vida välkänd cup i Göteborg dit ungdomslag från hela världen kommer för att spela fotboll mot varandra. Även om fotbollen har en historia av
våld och huliganism inom supportrarna börjar klimatet att vända allt eftersom fler blir medvetna och fotbollen fortsätter skapa gemenskap mellan alla olika folkgrupper.

Leave a Reply

mts_magxp